Stanowisko Rady Miejskiej w Radomiu w związku z wypowiedzią radnego klubu Wspólnoty Samorządowej Ryszarda Fałka

S T A N O W I S K O

Rady Miejskiej w Radomiu

z dnia 24 stycznia 2005 roku

Radni Rady Miejskiej Miasta Radomia wyrażają głębokie oburzenie wypowiedzią radnego klubu Wspólnoty Samorządowej Ryszarda Fałka podczas konferencji prasowej dnia 6 stycznia 2005 roku. Radny wyrażając opinię na temat opracowania dotyczącego miejskiego systemu ciepłowniczego mówił o „korupcji prezydenta z radnymi” i jako przykład podał diety, którymi, jak stwierdził, prezydent „po prostu kupuje radnych”. Diety radnych są jednakowe, niezależnie od opcji politycznych.

Naszym zdaniem taka wypowiedź dyskwalifikuje radnego Ryszarda Fałka, jest bowiem pomówieniem nie mającym potwierdzenia w rzeczywistości.

Jako wybrani w powszechnych wyborach reprezentanci społeczeństwa Radomia stanowczo protestujemy przeciwko zachowaniom i wypowiedziom, które deprecjonują prace radomskiego samorządu i negatywnie wpływają na obraz całej Rady Miejskiej.

Tadeusz Henryk Derlatka

Data publikacji : 28.01.2005